Ευρεση εργασιας | συνεχης ροη

Ενδιαφεροντα - Αναζητησεις Μαθητων απο το Βρες δασκαλο

22 Νοε 2011

Εύρεση εργασίας Εγκατάσταση σε μια νέα χώρα

  • Στέγαση
    Ακόμη και αν έχετε ξεκινήσει εγκαίρως την αναζήτηση, η εξεύρεση της κατάλληλης στέγης μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη πριν από την άφιξή σας στη χώρα. Εάν ο εργοδότης σας δεν είναι σε θέση να σας βοηθήσει, ξεκινήστε με μια προσωρινή λύση και αναζητήστε μόνιμη στέγη αφού εγκατασταθείτε. Αναζητήστε πληροφορίες σχετικά με τις νομικές διατάξεις και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών που ισχύουν σχετικά με τη μίσθωση κατοικίας στη νέα χώρα διαμονής σας.
  • Νομικές και διοικητικές διατυπώσεις
    Στις περισσότερες περιπτώσεις τις νομικές διατυπώσεις για την εγγραφή σας στο μητρώο της νέας χώρας διαμονής σας αναλαμβάνει ο νέος σας εργοδότης (μητρώο κοινωνικής ασφάλισης, φορολογικό μητρώο, κ.λπ). Σε κάθε περίπτωση, έχετε υπόψη ότι έχετε δικαιώματα καθώς και υποχρεώσεις. Επικοινωνήστε με έναν σύμβουλο EURES ή με τις τοπικές αρχές για να μάθετε περισσότερα.
  • Κοινωνική ασφάλιση
    Όλα τα επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης που αφορούν σύμβαση απασχόλησης εντός της χώρας χορηγούνται ισότιμα σε όλους του πολίτες της ΕΕ και του ΕΟΧ. Οι κοινωνικές παροχές περιλαμβάνουν την άδεια ασθενείας και μητρότητας, τα επιδόματα ανεργίας και οικογενειακά επιδόματα, τα ατυχήματα κατά την εργασία και επαγγελματικές ασθένειες, καθώς και συντάξεις αναπηρίας και γήρατος.
  • Φορολογία
    Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνάψει διμερείς συμφωνίες φορολόγησης προκειμένου οι πολίτες τους να μην φορολογούνται διπλά για την ίδια δραστηριότητα ή το εισόδημα σε άλλη χώρα.
  • Εγγραφή στην τοπική δημογραφική υπηρεσία
    Εγγραφείτε και λάβετε δελτίο ταυτότητας στη νέα χώρα διαμονής σας.
  • Τραπεζικός λογαριασμός
    Ανοίξτε νέο τραπεζικό λογαριασμό και ενημερώστε σχετικά τον εργοδότη σας (για λόγους μισθοδοσίας).
  • Ασφάλειες
    Εάν πρόκειται να ενοικιάσετε ή να αγοράσετε κατοικία ή να αγοράσετε αυτοκίνητο, είναι υποχρεωτικό να αποκτήσετε ασφάλεια πυρός και άλλων επικίνδυνων ατυχημάτων. Ενημερωθείτε σχετικά με τις προτεινόμενες ασφαλιστικές εταιρείες.
  • Παιδεία και σχολική εκπαίδευση για τα παιδιά
    Πληροφορηθείτε σχετικά με τις διατυπώσεις και τις διαδικασίες εγγραφής των παιδιών στο σχολείο. Οι δικτυακοί τόποι εθνικών φορέων, οι τοπικές αρχές, ακόμη και ο εργοδότης σας μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε το κατάλληλο σχολείο για τη φοίτηση των παιδιών σας.
  • Εκμάθηση γλωσσών και/ή επαγγελματική κατάρτιση 
    Με δική σας πρωτοβουλία ή κατόπιν συζήτησης με τον νέο σας εργοδότη, θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο να παρακολουθήσετε προγράμματα προσαρμοσμένα στις δικές σας ανάγκες που στοχεύουν στη βελτίωση των γλωσσικών σας γνώσεων και των επαγγελματικών σας δεξιοτήτων.
  • Τοπική μετακίνηση
    Μετά την άφιξή σας και αναλόγως με την απόσταση μεταξύ της νέας σας κατοικίας και της εργασίας σας, αναζητήστε το πιο οικονομικό και αποδοτικό διαθέσιμο μέσο μεταφοράς. Ενημερωθείτε σχετικά με το κόστος των εισιτηρίων και τη δυνατότητα έκδοσης μηνιαίας κάρτας μετακινήσεων.
  • Πολιτιστικές δραστηριότητες και ελεύθερος χρόνος
    Το συμβούλιο της επιχείρησης, η υπηρεσία τοπικής αυτοδιοίκησης, οι νέοι σας γείτονες και συνάδελφοί καθώς και οι ιστοσελίδες των εθνικών φορέων, θα σας βοηθήσουν να βρείτε τις πλέον ενδιαφέρουσες τοποθεσίες και κέντρα δραστηριοτήτων κοντά στον νέο σας τόπο κατοικίας.

Σκεφτείτε επίσης ... την επιστροφή στη χώρα προέλευσής σας

  • Διατηρήστε επαφή με ένα δίκτυο ατόμων από τη χώρα σας και/ή το περιβάλλον εργασίας σας. Αναζητήστε τη συμβουλή για παράδειγμα ενός σύμβουλου EURES, όσον αφορά τον καλύτερο τρόπο αξιοποίησης της εμπειρίας σας στο εξωτερικό προκειμένου να ξεκινήσετε την αναζήτηση μιας θέσης εργασίας πριν από την επιστροφή σας. Το EURES μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε επαγγελματική διέξοδο στη χώρα προέλευσής σας.
  • Μην ξεχάσετε να ζητήσετε τα ευρωπαϊκά έντυπα υπεύθυνων δηλώσεων εγκαίρως πριν από την αναχώρησή σας από τη χώρα διαμονής σας (E205 για τη συνταξιοδότηση, E301 / E303 για επιδόματα ανεργίας, ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης υγείας κ.λπ.).

Υπενθυμίζεται ότι: τα βήματα για την ανεύρεση εργασίας στη χώρα προέλευσής σας ενόσω διαμένετε και εργάζεστε σε μια ξένη χώρα είναι σε γενικές γραμμές παρόμοια με εκείνα που έπρεπε να ακολουθήσετε για την μετακίνησή σας στο εξωτερικό!