Ευρεση εργασιας | συνεχης ροη

Ενδιαφεροντα - Αναζητησεις Μαθητων απο το Βρες δασκαλο

22 Νοε 2011

Εύρεση εργασίας Μετακίνηση στο εξωτερικό

Προτού αρχίσετε να ετοιμάζετε βαλίτσες, σκεφτείτε τα εξής:
  • Σύμβαση εργασίας
    Προτού αναχωρήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει σύμβαση απασχόλησης (ή δεόντως υπογεγραμμένη επιστολή δέσμευσης), καθώς και βεβαίωση μισθοδοσίας. Προσκομίστε αντίγραφα τυχόν συμβατικών συμφωνιών εργασίας.
  • Δικαιολογητικά
    Προσκομίστε διπλά αντίγραφα σημαντικών εγγράφων συμπεριλαμβανομένων των εγγράφων ασφάλισης, του διαβατηρίου, των συμβάσεων εργασίας, των πιστοποιητικών γεννήσεως, τραπεζικών καρτών κ.λπ. Ελέγξτε εάν το δίπλωμα οδήγησής σας είναι σε ισχύ.
  • Μαθήματα ξένης γλώσσας
    Παρακολουθήστε μαθήματα ξένης γλώσσας, επιλέγοντας κατά προτίμηση τη μητρική γλώσσα της χώρας προορισμού σας, ή τη γλώσσα που πρόκειται να χρησιμοποιείτε κατά τις καθημερινές σας δραστηριότητες.
  • Άλλες ευκαιρίες μάθησης 
    Πληροφορηθείτε και, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, υποβάλετε αίτηση για την παρακολούθηση σχετικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών ή προγραμμάτων εξομοίωσης σπουδών εντός του ΕΟΧ (π.χ. κοινωνική εργασία, διδασκαλία, δημόσια διοίκηση, δίκαιο, κ.λπ.). Οι περισσότερες ιστοσελίδες για αποφοίτους καθώς και το γραφείο συμβούλευσης σε θέματα σταδιοδρομίας του πανεπιστημίου της χώρας σας (ή η ένωση φοιτητών) είναι σε θέση να σας προσφέρουν τις κατάλληλες πληροφορίες. Μάθετε περισσότερα στην ενότητα "Μάθηση" της πύλης EURES.
  • Τραπεζικοί λογαριασμοί
    Υπολογίστε πόσα μετρητά περίπου θα χρειαστείτε στον νέο τραπεζικό σας λογαριασμό όταν φτάσετε στη χώρα προορισμού σας. Σημειώστε τα στοιχεία του τρέχοντος τραπεζικού σας λογαριασμού. Θα σας φανούν χρήσιμα σε περίπτωση που θέλετε να πραγματοποιήσετε τραπεζικές μεταφορές χρημάτων.
  • Ασφάλειες
    Θυμηθείτε να έχετε μαζί σας το έγκυρο δελτίο υγειονομικής ασφάλισής σας. Εξετάστε επίσης το ενδεχόμενο σύναψης ασφάλειας ταξιδίου.
  • Στέγαση /κατοικία
    Ερευνήστε τις επιλογές στέγασης και τις τιμές στην περιοχή της επιλογής σας στη χώρα που πρόκειται να διαμείνετε (π.χ. διαδικτυακή αναζήτηση, αναζήτηση σε ξενώνες νεότητας για προσωρινή στέγαση κ.λπ.). Εξακριβώστε επίσης τις απαιτούμενες διαδικασίες και υπολογίστε το κόστος για τη μεταφορά των αποσκευών σας.
  • Κοινωνική ασφάλιση
    Επικοινωνήστε με το ίδρυμα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας σας προτού αναχωρήσετε, προκειμένου να λάβετε τις απαραίτητες πληροφορίες και τα ευρωπαϊκά έντυπα και/ή την ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης υγείας (για εσάς και την οικογένειά σας, εφόσον προβλέπεται). Ενημερωθείτε σχετικά με τις ισχύουσες συμβάσεις μεταξύ των χωρών και τις περαιτέρω τυπικές διαδικασίες μεταφοράς των δικαιωμάτων κοινωνικής ασφάλισης (κοινωνικά επιδόματα, επιδόματα ανεργίας).
  • Φορολογία
    Επικοινωνήστε με τις αρμόδιες αρχές της χώρας προέλευσής σας για εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με φορολογικές συμφωνίες  που ισχύουν για τη χώρα προορισμού σας.
  • Οικογένεια 
    Ως μετακινούμενος εργαζόμενος, εσείς και η οικογένειά σας έχετε τα ίδια δικαιώματα με τους εργαζόμενους της χώρας όπου μεταβαίνετε. Τα μέλη της οικογένειάς σας μπορούν να σας συνοδεύσουν και έχουν δικαίωμα στην εργασία και στη σχολική εκπαίδευση. Το EURES μπορεί επίσης να σας βοηθήσει στην εύρεση εργασίας για το/τη σύζυγο ή σύντροφό σας. Επικοινωνήστε με έναν σύμβουλο EURES για περισσότερες πληροφορίες.
  • Σχολική εκπαίδευση παιδιών 
    Ο καλύτερος τρόπος να ενημερωθείτε για τα σχολεία και το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας προορισμού σας είναι μέσω της επικοινωνίας με έναν τοπικό σύμβουλο EURES. Αναζητήστε πληροφορίες στον δικτυακό τόπο των σχετικών αρμόδιων φορέων εκπαίδευσης. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με την αρμόδια εθνική αρχή εκπαίδευσης και/ή με την πρεσβεία της χώρας προορισμού ώστε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα και τις αντίστοιχες προϋποθέσεις φοίτησης.

Λίγο πριν την αναχώρηση...

  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε διακόψει νομικά και πρακτικά οποιεσδήποτε συμβατικές σχέσεις με διάφορους παρόχους υπηρεσιών: στέγαση, νερό, ηλεκτρικό, τηλέφωνο, διαδικτυακή σύνδεση, τηλεόραση κ.λπ. Ενδεχομένως, καλό θα ήταν να πράξετε αναλόγως και με την τράπεζα και την ασφαλιστική σας εταιρεία (συνήθως σε περιπτώσεις μακροχρόνιας ή μόνιμης διαμονής στη χώρα υποδοχής).
  • Ενημερώστε την τοπική αρχή για τη μετάβασή σας στο εξωτερικό εάν αυτό απαιτείται.
  • Ενημερώστε όλες τις υπηρεσίες ή τους φορείς με τους οποίους βρίσκεστε σε ταχυδρομική επικοινωνία σχετικά με την αλλαγή της ταχυδρομικής σας διεύθυνσης.
  • Ενημερώστε τη φορολογική αρχή της χώρας προέλευσής σας για τη μετεγκατάστασή σας.

Επίσης θυμηθείτε...

  • Διαβατήριο ή/και ταυτότητα σε ισχύ για εσάς και τα μέλη της οικογένειάς σας.
  • Θεώρηση για εσάς και/ή τα μέλη της οικογένειάς σας εάν δεν είστε πολίτες του ΕΟΧ (ή εάν σκοπεύετε να μετακινηθείτε σε χώρα εκτός ΕΟΧ).