Ευρεση εργασιας | συνεχης ροη

Ενδιαφεροντα - Αναζητησεις Μαθητων απο το Βρες δασκαλο

31 Ιαν 2012

Εύρεση εργασίας, πρόγραμμα αυτεπιστασίας για 120.000 ανέργους


Προσωρινή δουλειά σε 120.000 ανέργους φιλοδοξεί να δώσει τα προσεχή τρία χρόνια πρόγραμμα εκτέλεσης έργων αυτεπιστασίας σε δήμους, συνδέσμους και νομικά τους πρόσωπα, όπως ανακοίνωσαν
σήμερα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, οι υπουργοί Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης και Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.
Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι δύο υπουργοί, το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο ή το Μάρτιο. Το 2012 προβλέπεται να απασχοληθούν μέχρι 5 μήνες ή 135 ημερομίσθια το ανώτερο περίπου 35.000 άνεργοι, κυρίως τεχνίτες και εργάτες γενικών καθηκόντων, όπως ηλεκτρολόγοι, οδηγοί, οικοδόμοι, ελαιοχρωματιστές, σιδεράδες, υδραυλικοί και χειριστές μηχανημάτων κ.λπ. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα θα αμείβονται με μηνιαίο καθαρό μισθό 625 ευρώ, ο οποίος θα κλιμακώνεται ανάλογα με την ειδικότητα.
Το προσωπικό θα διατίθεται στους δήμους από τους πίνακες ανέργων του ΟΑΕΔ, έπειτα από δημόσια πρόσκληση και υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους. Ο καθορισμός των ειδικοτήτων γίνεται με γνώμονα την εμπειρία του υπουργείου Εσωτερικών στον τομέα αυτό, σε συνεργασία με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.
Η επιλογή του προσωπικού θα γίνεται με σύστημα μοριοδότησης που θα βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια, στα οποία σημαίνοντα ρόλο θα παίζει ο χρόνος ανεργίας, η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση (ανήλικα τέκνα και ανεργία συζύγου) και η ειδικότητα. Η κλιμάκωση της μοριοδότησης ανάλογα με την ηλικία και το χρόνο ανεργίας, όπως και η δυνατότητα τριών ιεραρχημένων επιλογών (προτίμηση οικείου φορέα), σε συνδυασμό με την πρόβλεψη διαδικασίας ενστάσεων επιτρέπουν τη εφαρμογή δίκαιου συστήματος.
Η διαφάνεια θα τηρείται σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, η οποία θα ελέγχεται από το ΑΣΕΠ. Στην πρόσκληση θα δίδεται ιδιαίτερη δημοσιότητα (έντυπα, ηλεκτρονικά και ραδιοτηλεοπτικά μέσα).
Η υλοποίηση των αναγκαίων έργων αυτεπιστασίας θα μπορεί να γίνεται άμεσα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει αντίστοιχος ενδιαφερόμενος. Θα παρέχεται ευελιξία που διευκολύνει τόσο τους φορείς υλοποίησης έργων αυτεπιστασίας, όσο και τους ενδιαφερόμενους ανέργους, καθώς δίνεται η δυνατότητα όχι μόνο διαρκούς απασχόλησης, αλλά και διακεκομμένης κατά ημέρα, εβδομάδα ή μήνα ανάλογα με τις ανάγκες του έργου, διατηρώντας το πλαφόν των 135 εργάσιμων ημερών ετησίως.
Η περαιτέρω θεσμική κατοχύρωση του προγράμματος αυτεπιστασίας, σε συνδυασμό με την οικονομική κατοχύρωση έχουν προβλεφθεί με σχετικές ρυθμίσεις στο επικείμενο Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και την ένταξή του στο Πρόγραμμα Αυτοδιοίκηση - Κοινωνική Συνοχή - Ισόρροπη Ανάπτυξη (ΑΚΣΙΑ).