Ευρεση εργασιας | συνεχης ροη

Ενδιαφεροντα - Αναζητησεις Μαθητων απο το Βρες δασκαλο

28 Δεκ 2011

Eργασία: μείωση μισθών έως και 20% για τους τραπεζοϋπαλλήλους


Περικοπές στους μισθούς και εκ περιτροπής εργασία φέρνει για τους τραπεζοϋπαλλήλους το 2012. Οι μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές φτάνουν και το 20%, ενώ «ψαλιδίζονται» επιδόματα και υπερωρίες.

Οι διοικήσεις των τραπεζών Εθνική, Πειραιώς, Εμπορική και Γενική έχουν καλέσει σε συζητήσεις τους συλλόγους εργαζομένων με στόχο τη μείωση των αποδοχών από 10% έως 20%, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.
Μέχρι στιγμής η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:
Στην Εθνική, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τον Σύλλογο Υπαλλήλων (ΣΥΕΤΕ) για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους. Η διοίκηση της ΕΤΕ επικαλείται τις επιπτώσεις από το «κούρεμα» των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στην κεφαλαιακή της επάρκεια και έχει προφορικά ενημερώσει τον σύλλογο για περικοπές ύψους 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Επίσης, οι εργαζόμενοι στην Εμπορική Τράπεζα ενημερώθηκαν με e-mail την περασμένη Παρασκευή ότι η διοίκηση σκοπεύει να προχωρήσει σε μειώσεις 20% του μισθολογικού κόστους από τις αρχές του χρόνου, προκειμένου να εξοικονομήσει 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Από τις περικοπές εξαιρούνται οι υπάλληλοι που έχουν μηνιαίες αποδοχές κάτω από 1.400 ευρώ μεικτά.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ενημερώσει τους υπαλλήλους της ότι θα προχωρήσει σε μείωση των αποδοχών τους από 10%-20% (μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 12%), με στόχο να εξοικονομήσει 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο από το κόστος μισθοδοσίας.
Η Γενική Τράπεζα έχει ζητήσει μειώσεις των αποδοχών κατά 15% και η διαδικασία εκκρεμεί στον ΟΜΜΕΔ. Ας σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι της τράπεζας δεν λαμβάνουν πλέον επικουρικές συντάξεις.
Στην Αγροτική Τράπεζα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι αποδοχές μειώνονται κατά 25% από την 1η Νοεμβρίου. Ο τελικός στόχος είναι οι μηνιαίες αποδοχές για κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά να είναι μειωμένες κατά 35% σε σχέση με τις αποδοχές που είχαν τον Οκτώβριο του 2009, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό του 2012.

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΠΗΓΗ:ΗΜΕΡΗΣΙΑ